TOP

Kerstwandelingen Merksplas * ’t Zwart Goor * Zondereigen 2019-2020


Kerstwandelingen opgestart.


De eerste maandag van december werden de werken aangevat om van de kerststallen weer iets moois te maken. In Merksplas zelfs met een strooien dak in meerdere lagen. In Zondereigen werd de herstelling uitgevoerd na de nieuwjaarsbrand van vorig jaar. De trajecten van de kerstwandelingen werden uitgezet met  een nieuwe doorsteek over het domein Kromven en een verbinding over het grasveld naar Smaakhoeve ‘de Lochtenberg’.
De talrijke vrijwilligers die het beste hebben gegeven om alles op te zetten, waren benieuwd naar de opkomst van de bezoekers en wandelaars.

Zaterdag 14 december waren de weersvoorspellingen somber, zwaar bewolkt met buien. Leo Wouters, een echte spetser uit de Krekelstraat beet de spits af en passeerde omstreeks 10 uur als eerste langs de Bosklappershut. Leo wandelt bijna iedere dag de grote kerstwandeling van 18 km en vertrekt tijdens het ochtendgloren. Hij vond de nieuwe passage langs het Kromven wel verrassend, dat was hem totaal onbekend. 

Twee koppels uit St. Lenaerts en Rijkevorsel, Rene en Lisa Deckers met Jef en José Verboven waren de volgende gasten. Wij komen bijna ieder jaar en meestal twee keer, eerst de groene en daarna de rode kerstwandeling. We vinden het vooral gezellig en vinden de omgeving en de wandelpaden prachtig, zoals de vijver van ’t Zwart Goor en het Carons Hofke, ook die mooie kerststallen. 

En dan is er een groepje van acht, ze noemen zich ‘de familie Stap’ uit Lichtaart, Oevel en Turnhout. Elke week wordt er via een Whatsapp aangekondigd waar er op zaterdag wordt gewandeld, nu waren we afgesproken aan de kerststal in Merksplas, we wandelen de rode kerstlus van 9 km. Ook zij geven een pluim aan het domein Zwart Goor en de perfecte afpijling van de wandelingen.  

Xander Vandevelde is vier jaar en komt uit Lille, vergezeld van zijn ouders was hij de eerste deelnemer aan de kinderzoektocht. Het was plezant om die oranje pijlen te volgen en samen te zoeken. En heb je alle vragen gevonden Xander, ja maar mijn papa heeft me wel geholpen. 

Louis, Greet, Piet en Els uit Meerle, vier kranige senioren zijn al jaren verzot om tijdens de kerst te komen wandelen, dit jaar zijn we er vroeg bij. De dames komen nog eens in groep terug met Femma. En met kerstdag doen ze de grote kerstwandeling van 24 km.

De eerste wandeldag werd afgesloten met talrijke regenbuien en maar 85 wandelaars. De volgende dagen was het wisselvallig maar toch overwegend droog. Zondag 22 december regende het de ganse dag en toch zijn er 720 moedigen die het regenwater trotseren. Het blijft afwachten, maar met kerstdag werden 1100 kerstwandelaars genoteerd. We klopten dan af op iets minder dan 5000 passanten. Dat lag in de lijn van de vorige editie, we hopen op een droge periode

Leo Wouters verwelkomt door Voorzitter Jan Dielis – Xander Vandevelde 1ste deelnemer van de kinderzoektocht – de ontdekking van een nieuw wandelpareltje ‘domein Kromven’


Familie Stap vertrok aan de kerststal van Merksplas   Steeds gezellige sfeer aan de Bosklappershut.Toerisme Merksplas verwelkomt achttienduizend kerstwandelaars

Meer dan 18.000 wandelaars werden opgetekend tijdens de kerstwandelingen. 

We beschreven reeds de eerste wandeldagen. Toen stonden er iets minder dan 5000 stappers op de teller van de Bosklappershut. En dan kwam de vloedgolf, nog meer dan 13.000 kerstwandelaars kwamen opdagen van Kerst over Nieuwjaar tot driekoningen. Het waren bijna allemaal topdagen, de absolute piek met 2971 passanten werd genoteerd op zondag 29 december. In Merksplas was het zoeken naar een vrije parkeerplaats en in de dorpsstraat van het rustige Zondereigen kon je over de koppen lopen. Het was perfect wandelweer zelfs tot meer dan 14° in putje winter. De kerstweek haalde een dag gemiddelde van 1660 actievelingen. Op 2 januari was Steven Boudewijns uit Merksplas de 15.000ste, en er werd afgesloten met 18.214 kerstwandelaars. 

Samen met de tweehonderd kerstlichtjes komen we uit op 18.414 stappers. 

Steven Boudewijns                              Paletten in 2005 Berkelaar/Zwart Goor
15000ste wandelaar


De wandelaars die één van de twee kerstlussen afleggen worden sinds 2015 elektronisch geregistreerd. Dit geeft volgende resultaten: 2015 - 13.905, 2016 - 12.125, 2017 – 12.136  2018 – 14.803, 2019 - 18.414


De wandelingen worden steeds populairder. We bladeren even terug naar het startjaar 2004 toen er reeds 4000 wandelaars kwamen opdagen en ’t Koffiepotje bijna alle dagen bezet was. De volgende jaren groeide dit aan tot 8 à 9000, om in 2015 een boost te kennen van bijna 14000 stappers. Het parcours is sindsdien grondig veranderd. De eerste jaren werd van de Berkelaar naar ’t Zwart Goor een pad van paletten aangelegd over 150 meter(zie foto).  Er was toen nog een passage over de Stwg op Weelde. Sinds 2009 werden bij uitvoering van de ruilverkavelingen wandelwegen aangelegd, zoals van de Berkelaar naar ’t Zwart Goor en van het Carons Hofke naar het Graafsbos. Andere natuurgebieden werden toegankelijk, de valleien van de Noordermark en het Merkske, en bij de Moermolen over de landerijen van Widar. 

Het Koffiepotje kon het aantal wandelaars niet meer verwerken en kreeg in 2011 versterking van de Bosklappershut, waar Suske d’ en Bosklapper de wintervuren aanwakkert midden ‘des Heeren Graven Bosschen’. Zijn Bosklappershut is de centrale ontmoetingsplaats waar verzamelen wordt geblazen bij de warme gloed van het houtvuur. Je kan er proeven van een Tongerlo Christmas, van een vanille jenever of van andere warme dranken en versterkertjes. Voor de bediening zijn de vrijwilligers van Toerisme Merksplas present en ze hanteren vriendelijke prijzen. Toerisme Merksplas sponsort van de opbrengst telkens een ander sociaal project. 

De kerststallen van Merksplas, ’t Zwart Goor en Zondereigen lagen aan de oorsprong van de kerstwandelingen. Ze zijn alle drie uniek en horen bij de mooiste van de Kempen, bovendien liggen ze op wandelafstand en zorgen veld- en boswegen voor een rustige verbinding. Bij de kribbehutten waar diverse dranken kunnen genuttigd worden heerst een prettige kerstsfeer. Het geheel is een aantrekkingspool en zorgt voor talrijke bezoekers. 


De wandelaars zorgen zelf voor promotie. Ze brengen telkens weer nieuwe stappers mee of geven de wandelfolders door aan vrienden en kennissen. Het aantal groepen is fors toegenomen, de slogan  ‘kom tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen wandelen in familiekring, met vrienden of je favoriete groep’ heeft zijn doel bereikt. De steeds vriendelijke kerstwandelaars geven een pluim aan de kerstdorpen van Zondereigen en Merksplas. 


Voor de eerste maal was er een kinderzoektocht over 3 km. Startplaats was de kerststal van ’t Zwart Goor, waar 180 kinderen op zoek gingen, 54 legden een foutloos parcours af en alle deelnemers kregen na afloop een drankje. De 3 winnaars met alle vragen juist en ook de schiftingsvraag waren: Lars Gios 4 j, uit Morkhoven, Fien de Keersmaeker 6 j, uit Zoersel, Warre Schrauwen 8 j, uit Merksplas. Zij ontvingen ieder 2 tickets voor een kinderspeeltuin. Van heinde en verre blijven ze komen, de kids van de kinderzoektocht kwamen uit Morkhoven, Zoersel, Beerse, Rijkevorsel, Edegem, Hoboken, Mechelen, Vosselaar, Burcht, Hasselt, Poppel,  Oud-Turnhout, Herentals, Heuvelland/Kemmel, Malle, Kortenberg, Erps-Kwerps, Baarle-Hertog, Wortel, Turnhout, Ravels, Lille, Hoogstraten, Borgerhout, Lier, Arendonk, Weelde, St. Lenaerts, Herent, Brecht, Antwerpen, Loenhout, Viersel, Merksem, Breda, Amersfoort, Tilburg, Gilze-Rijen, Nijmegen, en uiteraard uit Merksplas. 


 
‍ 

‍  Atletiekvereniging Sprint uit Breda                 Dirk Van Gorp verzorgt de opnames voor RTV Kempen


Kerstlichtjestocht. 

Op tweede kerstdag werden twee groepen gevormd. Om 18 uur was er de korte wandeling met tweehonderd deelnemers, de kids vergezeld van ouders of grootouders vormden een lange sliert. Getooid met flikkerende lichtjes’ trokken ze door het Carons Hofke naar smaakhoeve ‘De Lochtenberg’. Daar kregen ze warme chocomelk en een ijsje. Nadien vertrok de grote kerstwandeling in het avondduister over bos- en veldwegen via de kerststal van ’t Zwart Goor. De vijftig wandelaars kregen een drankpauze in de Bosklappershut, en dan over de wandelwegen door het Graafsbos, langs de Markvallei en het Carons Hofke. Beide groepen kwamen samen in zaal de Marc/kt waar nog een drankje werd aangeboden.

RTV Kempen. Op vrijdag 27 december 2019 verzorgde Dirk Van Gorp een opname van de kerstwandelingen voor de Regionale Omroep van TV Kempen. 


Een berichtje:  ‘Wij vrienden van de kerststal van Zondereigen hebben weer volop genoten van het samen opbouwen van onze kerststal en van het prachtige resultaat. Onze oprechte dank aan Toerisme Merksplas voor het organiseren van de wandelingen in een uniek Kempens landschap. We werken ook elk jaar mee aan het pikken en dorsen van het stro. De twee kerstdorpen vormen door de wandelingen een warme tweeling”. 

“Ook vanwege de Vrienden van de Kerststal van Merksplas zeggen we bedankt voor de goede samenwerking. We menen dat we kunnen terugblikken op een geslaagde en een gezellige kerstperiode”.

Dank aan de bijna 100 vrijwilligers die zorgen voor de opbouw van de kerststallen, de markering en controle van de kerstwandelingen, voor de bediening aan de kribbehutten, ’t Koffiepotje, het onthaal bij Widar en de Bosklappershut. Ook aan de gemeente Merksplas die logistieke ondersteuning verzekert.


Wordt het record van 18.414 kerstwandelaars nog ooit verbroken!


Toerisme Merksplas wordt 25 jaar. 

Volgende kerstwandelingen starten op zondag 13 december 2020 om 13 uur, met vooraf een feestelijke opening naar aanleiding van het vijfentwintigste levensjaar van Toerisme Merksplas. Ook de Bosklappershut viert zijn tiende verjaardag. 

Bedankt kerstwandelaars, jullie waren weer super vriendelijk en geven ons de kracht om er volgende kerst weer tegen aan te gaan. 

Ga naar www.kerstwandelingen.be vanaf 1 november is de volgende kerstfolder present. 

K.V. 

Groepen kerstwandelaars bij de Moermolen en het Kromven